Taksimatkan hinta

Taksimatkan hintaan vaikuttavat viikonpäivä, vuorokaudenaika, odotusaika, ajettu matka, siihen kulunut aika sekä matkustajien lukumäärä. Taksimatkan hinta vahvistetaan Valtioneuvoston asetuksella vuosittain. Asetuksessa määritellään enimmäishinnat, jotta asiakkaat voivat luottaa siihen, että taksimatkan kustannukset Suomessa ovat maltilliset huolimatta siitä, milloin ja missä asiakas käyttää taksia.

Valtioneuvoston asetuksen mukaan taksimatkan perusmaksu on 1.7.2017 alkaen arkipäivinä kello 6-20 välisenä aikana ja lauantaisin, kirkollisten juhlapyhien sekä itsenäisyyspäivän aattona ja vappuaattona kello 6-16 välisenä aikana alkavissa kuljetuksissa enintään 5,90 euroa. Muulloin perusmaksu on enintään 9,00 euroa.

Jos taksi tilataan ennakkoon vähintään 30 minuuttia ennen lähtöaikaa, voidaan siitä periä ennakkotilausmaksu, joka on enintään 7,10 euroa. Ennakkotilausmaksua ei kuitenkaan saa periä asetuksen 6§:ssä mainituissa tapauksissa. Näitä ovat yleensä yhteiskunnan korvaamat kuljetukset, joita henkilö tarvitsee vammansa, ikänsä tai sairautensa vuoksi. Maaseutupaikkakunnilla kuten Oulaisissa ei ole kuitenkaan tapana periä ennakkotilausmaksua.

Taksaluokkia on neljä

Taksaluokka
Henkilöitä
euroa/km
I
1 – 2
1,60
II
3 – 4
1,91
III
5 – 6
2,07
IV
yli 6
2,23

Kaksi alle 12-vuotiasta lasketaan yhdeksi henkilöksi matkan hintaa laskettaessa. Odotusajalta saa periä enintään 47,04 euroa tunnilta. Odotustaksa voidaan periä, jos auto odottaa asiakasta. Mittari siirtyy myös automaattisesti odotustaksalle, jos auto liikkuu poikkeuksellisen hitaasti esimerkiksi liikenneruuhkan vuoksi.

Invataksia edellyttävästä kuljetuksesta voidaan periä 15,70 euron lisämaksu, joka sisältää myös vammaisasiakkaan tavanomaisen saattamisen ja avustamisen.

Isokokoisista esineistä, kuten suksista, lastenvaunuista ja polkupyöristä sekä eläinten kuljetuksesta voidaan periä 2,80 euron lisämaksu.

Esimerkki Arkipäivänä 5 kilometrin matka päiväsaikaan 1 – 2 matkustajan ollessa kyydissä maksaa noin 14 euroa, jos auto ei joudu odottamaan asiakasta tai seisomaan ruuhkan tai muun syyn takia. Esimerkiksi 5 minuutin odotus lisää matkan hintaa noin 3,90 eurolla.

Taksimatkan hintaan sisältyy henkilökuljetuksissa 10 prosentin arvonlisävero valtiolle. Tavarakuljetusten, joissa ei ole mukana matkustajaa, taksaa ei ole säädelty. Niiden arvonlisävero on 24 prosenttia. Suomalainen taksataso vastaa eurooppalaista keskiarvoa, myös kansalaisten ostovoimalla mitattuna.

Kaikki tällä sivulla mainitut hinnat sisältävät taksiliikenteen maksuille säädetyn arvonlisäveron.